املاک ۵ /۲ برابر شد مشاوران املاک ۱۹ برابر شدند!

رشد قارچ‌گونه مشاوران املاک در شهرها و روستاهای ایران نشان از آن دارد که شاید بازار ساخت‌وساز مسکن و حتی معاملات مسکن در رکود باشد، اما بازار دلالی و سفته‌بازی آنقدر داغ است که ...

به گزارش مشرق، رشد قارچ‌گونه مشاوران املاک در شهرها و روستاهای ایران نشان از آن دارد که شاید بازار ساخت‌وساز مسکن و حتی معاملات مسکن در رکود باشد، اما بازار دلالی و سفته‌بازی آنقدر داغ است که می‌تواند زمینه رشد مشاوران املاک را در اقتصاد ایران فراهم کند. در این میان باید گفت مشاوران املاک آنقدر آزادی عمل دارند که می‌توانند نرخ مسکن را با چرب زبانی بالا یا پایین کنند. در همین رابطه کارشناس مرکز پژوهش‌ها با اشاره به رشد قارچ گونه بنگاه‌های املاک، عملکرد این صنف را غیرحرفه‌ای نامید.

بررسی‌ها نشان می‌دهد همزمان با رشد سهم تقاضای سرمایه‌ای در بخش مسکن تعداد مشاوران املاک نیز افزایش یافته است. در این میان تقاضای مصرفی همانند موجودی مسکن در سال‌های اخیر آب رفته است، بدین ترتیب بازار مسکن را می‌توان یک بازار رها شده در دست‌های متقاضیان سرمایه‌ای اعم از اشخاص حقیقی و حقوقی نامید که دولت‌ها عزمی برای ساماندهی این بازار ندارند، این در حالی است که دولت علاوه بر تسهیل ساخت‌وساز باید با وضع مالیات بر دارایی‌ها و تقاضاهای سرمایه‌ای بخش مسکن زمینه ایجاد آرامش در بخش مسکن را فراهم آورد.

یکی از معضلات اصلی این بخش، این است که برخلاف همه گزاره‌های قانونی و اخلاقی و برخلاف همه تجربیات جهانی در ایران قانون‌گذار و نهاد اجرایی کشور، یعنی دولت این بازار را به حال خود رها کرده و از ابزارهای مالیاتی برای تنظیم این بازار استفاده نمی‌کند. کاهش سهم تقاضاهای مصرفی از ۸۰ درصد در اوایل دهه ۶۰ به ۲۵ درصد و افزایش سهم تقاضاهای سرمایه‌ای و سفته‌بازانه از ۲۰ درصد به ۷۵ درصد در سال‌های اخیر نمونه بارز ادعای مذکور می‌باشد، با این حال در سال‌های اخیر مالیات بر خانه‌های خالی عنوان شده، ولی هنوز عملیاتی نشده است.

افزایش سفته‌بازی در بازار مسکن، موجب شده بخش قابل‌توجهی از تحولات قیمتی بازار مسکن به دست سفته‌بازان از جنس اشخاص حقیقی و حقوقی بیفتد.

یکی از این زمینه‌ها، مشاغل فعال در حوزه مسکن و صنف مشاوران املاک است؛ مشاوران املاک یا همان بنگاه‌هایی که عامل و واسطه انجام معاملات مسکن در کشور هستند، در برخی موارد با رفتارهای سوء خود نقش چشمگیری در افزایش قیمت مسکن داشته‌اند. با وجود اینکه هنوز هم بسیاری از مشاوران املاک بر حقوق قانونی و شرعی خود اکتفا می‌کنند، اما تعداد زیاد مشاوران املاک گواه انحراف جدی در وظایف و تکالیف و عملکرد آنهاست.

بررسی‌ها نشان می‌دهد طی دوره ۱۳۷۵ تا زمستان امسال در حالی موجودی مسکن کشور رشد ۲/۵ برابری داشته که طی این مدت تعداد مشاوران املاک ۱۹ برابر شده است. همچنین بررسی سرانه معاملات انجام‌شده در کشور نشان می‌دهد در کشورمان ۱۵۰ هزار و ۴۷۱ مشاور املاک وجود داشته که با لحاظ تعداد معاملات مسکن و زمین (رهن و اجاره و فروش) طی یکسال منتهی به تابستان امسال، به‌طور میانگین به‌ازای هر مشاور فقط پنج‌فقره معامله انجام شده است.

بدین ترتیب باید دید در بازار رکودی ساخت و ساز و معاملات مسکن مشاوران املاک چه سودی از معاملات اندک کسب می‌کنند که می‌توانند هزینه‌های بنگاه را تأمین کنند. نکته جالب توجه آن است که طی یکی دو سال اخیر بسیاری از مشاوران املاک با شیک و پیک کردن بنگاه‌های خود بر تعداد بازاریاب‌ها و واسطه‌های ملکی افزوده‌اند تا شاید بدین واسطه بتوانند معاملات بیشتری را بین خریدار و فروشنده جوش دهند.

رشد ۱۰۹ درصدی بنگاه‌های املاک کشور طی ۹ سال

براساس آمارهای موجود، تعداد مشاوران املاک در تابستان سال ۹۹ به حدود ۱۵۰ هزار و ۴۷۱ مورد رسیده که با توجه به موجودی مسکن و همچنین جمعیت کشور رقم قابل توجهی است. تعداد بنگاه‌های املاک در سال ۹۰ تقریباً ۷۱ هزار و ۹۱۶ مورد بوده که رشد ۱۰۹ درصدی را در سال‌های اخیر تجربه کرده است.

افزایش تعداد مشاوران املاک بدون پیش‌نیازهای تحصیلی، کارشناسی و سهل‌الوصول بودن مجوزهای صنفی آن، تبعاتی دارد که درنهایت بازار مسکن کشور را در پدیده «سفته‌بازی ملی- استانی» گرفتار خواهد کرد. با وجود فعالیت افراد متخصص و متعهد در این صنف، اما متأسفانه نقش برخی بنگاه‌ها در قیمت‌سازی مسکن، افزایش معاملات سفته‌بازانه و... غیرقابل انکار است، به‌ویژه اینکه برخی از مشاوران املاک خود در حوزه ساخت‌وساز نیز فعال بوده و ذی‌نفعان افزایش سفته‌بازی و قیمت‌ها در بازار مسکن هستند.

رشد مشاوران املاک ۷ برابر موجودی خانه کشور

یکی از نمونه‌های جالب توجه تعداد زیاد مشاوران املاک در کشور، مقایسه روند رشد تعداد مشاوران املاک با رشد موجودی خانه‌های کشور است. براساس آمارهای رسمی مرکز آمار ایران، طی سال‌های ۱۳۷۵ تا پایان تابستان سال ۱۳۹۹ تعداد واحدهای مسکونی کشور (دارای سکنه و خالی) از ۱۰ میلیون و ۷۷۰ هزار و ۱۱۲ واحد با رشد ۲/۵ برابری به ۲۶ میلیون و ۸۰۳ هزار و ۱۷۰ واحد در پایان تابستان سال‌جاری رسیده است، اما براساس آمارهای مرکز آمار ایران و اطلاعات درج‌شده در سامانه معاملات املاک و مستغلات کشور طی این مدت تعداد مشاوران املاک کشور از ۸ هزار و ۵۸ مشاور در سال ۱۳۷۵ با رشد ۱۹ برابری به ۱۵۰ هزار و ۴۷۱ مشاور رسیده است.

این بدین معنی که طی دوره ۱۳۷۵ تا پایان تابستان امسال تعداد مشاوران املاک کشور ۷/۵ برابر موجودی خانه‌های کشور رشد کرده است. البته تعداد مشاوران املاک ذکرشده صرفاً مربوط به مشاوران دارای مجوز رسمی است و اگر آمار غیررسمی‌ها هم به این اعداد اضافه شود، به اعداد عجیب و غریب‌تر هم خواهیم رسید.

در حالی دریافت حق کمیسیون غیرقانونی توسط برخی مشاوران املاک ادامه دارد که کارشناس مرکز پژوهش‌ها گفت: عملکرد مشاوران املاک حرفه‌ای و نظام‌مند نیست.

به گزارش مشرق، گرچه معاملات بازار مسکن بر اساس جدیدترین آمار منتشرشده توسط بانک مرکزی طی آذر امسال در مقایسه با ماه مشابه سال گذشته حدود ۳۳ درصد رشد داشته، اما این بخش همچنان در رکود تورمی با شیب ملایم به سر می‌برد. وضعیتی که طی سال‌های اخیر باعث شده تا قدرت خرید مردم برای ورود به بازار را کاهش دهد، به تبع این اتفاق کسب و کار مشاوران املاک نیز کساد شده است. اتفاقی که باعث شده تا برخی مشاوران املاک برای معاملات مسکن تا یک درصد حق کمیسیون از دو طرف معامله دریافت کنند.

به‌عنوان مثال در یک معامله ۵ میلیارد تومانی، مشاور املاک از فروشنده و خریدار مجموعاً ۱۰۰ میلیون تومان دریافت می‌کند. حق‌الزحمه‌ای که ۷۵ میلیون تومان بالاتر از حق قانونی مشاوران املاک است! هفته گذشته رئیس اتحادیه مشاوران املاک با تأیید دریافت حق کمیسیون یک درصدی از سوی برخی بنگاه‌های املاک گفته بود در معاملات خرید و فروش حق‌الزحمه مشاوران املاک ۰/۲۵ درصد ارزش معامله است، یعنی هر دو طرف نیم درصد.

مصطفی‌قلی خسروی ادامه داد: برای قراردادهای رهن کامل نیم درصد و اجاره‌بها یک چهارم نرخ اجاره ماهانه از هر دو طرف، در قراردادهای رهن و ودیعه نیم درصد و در متمم قرارداد هیچ حق‌الزحمه نباید دریافت شود.

وی با بیان اینکه برای تمدید قرارداد اجاره نیز یک هشتم حق کمیسیون - بر اساس قانون این رقم یک دهم است- از دو طرف باید دریافت شود، در پاسخ به این پرسش که چرا برخی مشاوران املاک در معاملات خرید و فروش از قانون تخطی کرده و یک درصد از طرفین دریافت می‌کنند، افزود: مردم نباید پرداخت کنند.

وی تأکید کرد: در صورتی که مردم به اتحادیه مشاوران املاک مراجعه و از بنگاه شکایت کنند، برای این کار کمیسیون تشکیل می‌شود. اگر مشاور املاک نتواند رضایت شاکی را کسب کند طبق قانون از طریق تعزیرات حکومتی، تا چهار برابر اضافه دریافتی جریمه خواهد شد.

در همین حال کارشناس مرکز پژوهش‌های مجلس می‌گوید: برای اینکه بتوانیم به نرخ‌گذاری اجاره مسکن و خرید و فروش ورود کنیم باید زمینه فعالیت مشاوران املاک را به‌صورت حرفه‌ای‌تر ارتقا دهیم.

محمدرضا عبدلی با یادآوری مباحث مربوط به انتقال اتحادیه مشاوران املاک از وزارت صمت به وزارت راه و شهرسازی افزود: این بحث به‌تن‌هایی نمی‌تواند فعالیت مشاوران املاک را نظام‌مند کند.

وی تأکید کرد: شاید بهترین حالت این است که اتحادیه به کانون تبدیل و از زیرمجموعه قانون اصناف خارج شود. نحوه فعالیت دفاتر املاک بتواند به‌صورت حرفه‌ای درآید، این‌گونه نباشد هر کسی در هر نقطه‌ای بدون کمترین تخصص و تحصیلات دفتر مشاور املاک تأسیس کند.

عبدلی بیان کرد: در بسیاری از روستاهای گردش‌پذیر، تعداد مشاوران املاک از تمام واحدهای تجاری روستاها بیشتر است، در شهرها وضعیت در برخی مناطق اسفناک است.

منبع: روزنامه جوان

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 21
  • در انتظار بررسی: 0
  • غیر قابل انتشار: 13
  • مستاجرتاابدمستاجر IR ۲۳:۰۲ - ۱۴۰۰/۱۰/۲۶
    28 0
    یکی ازاوضاع نابسامانی بازارمسکن وگرانی تقریباسه الی 4برابری مشاوراملاکهاهستن ودومیش بانکهاهستن. چرانظارت نمیشه به معاملات مشاورین املاک
  • کاظم IR ۲۳:۰۵ - ۱۴۰۰/۱۰/۲۶
    16 2
    وقتی قانون اساسی نوشته می شد به این نکته توجه نشد که دلالی و واسطه گری در اقتصاد اصولا یک امر غیر اسلامیه؟ فقط دنبال جنبه های دیگه ای بودند؟
  • IR ۲۳:۲۹ - ۱۴۰۰/۱۰/۲۶
    14 0
    فقط در بلوار شاهد ( پروین) تهران از استخر تا تقاطع رسالت تا سال پیش حدود 90 بنگاهی دایر بود
  • اتحادیه مشاور املاک کرج IR ۰۰:۰۷ - ۱۴۰۰/۱۰/۲۷
    2 11
    رزق و روزی مشاور املاک جزو حلال ترین درآمد ها هست
    • IR ۱۳:۰۵ - ۱۴۰۰/۱۰/۲۷
      7 0
      جوک جالبی بود !
  • علی IR ۰۰:۲۸ - ۱۴۰۰/۱۰/۲۷
    4 0
    جالبه که بدونید در اکثر مناطق شمال کشور (بویژه در منطقه تنکابن و رامسر) به هیچ عنوان در معاملات خرید و فروش املاک، دریافت درصد کمیسیون از خریدار و فروشنده، دیگه هیچ موضوعیتی نداره!! شما اگر فروشنده باشید، مثلا اگر نظرتان به فروش متری 4 میلیون تومان باشد، بنگاه دار میگوید هرقدر بالای 4 میلیون فروختیم متعلق به ماست! حتی با قیمت واقعی فروش مبایعه‌نامه نوشته میشه!! ولی همون مبلغی که ابتدا با شما طی شده را دریافت میکنیـد!! حتی اگر 40 تا 50 درصد بالاتر از مبلغ فوق فروخته بشه! و اینکه در مبایعه‌نامه هم قیمت واقعی فروش، درج میشه...!
  • علی اصغر قاسم پور IR ۰۰:۵۱ - ۱۴۰۰/۱۰/۲۷
    5 0
    اجاره ها هم روز به روز افسار گسیخته و بی حساب و کتاب و بدون هیچ ضابطه و منطق درست بالا می روند. سیاستهای درستی برای مهار و قاعده مند کردن آن تا کنون گرفته نشده، مالکان به دلخواه و با هماهنگی اجاره ها را بالا می برند. به نظر بهترین و منطقی ترین کار برای ضابطه و قانونمند و پایان دادن به این هرج و مرج در شرایط فعلی این است که دفاتر مشاور املاک تحت قرارداد و نظارت دولت در آید، مشاوران حقوق بگیر دولت شوند، خانه های خالی با توجه به جمیع شرایط و عوامل، نرخ گذاری عادلانه و در اختیار مستأجران قرار گیرد. با این کار هم بر مشاورین و دفاتر و خانه ها خوب نظارت می شود، هم خانه ها خالی نمی ماند و نرخ گذاری قاعده مند و عادلانه و منطقی می شود و هم مشاوران به خاطر گرفتن کمیسیون بیشتر تبانی با مالکان و یا تجریک آنان به تخلیه ی خانه ها و واگذاری به مستأجران جدید و گرفتن کمیسیون بالاتر و بیشتر و دامن زدن به گرانی اجاره ها نمی کنند. بالأخره این حوزه یکی از مهمترین مسائل و نیازهای اساسی مردم هست که در شرایط فعلی با این وضع دچار بی قانونی و بی ضابطگی و هرج و مرج و اجحاف هست.
  • IR ۰۱:۱۹ - ۱۴۰۰/۱۰/۲۷
    3 0
    دادستانهای هرمنطقه درکل کشور بایدبازرسی اتاق اصناف واتحادیه املاک را موظف کنندتا سریعا دفاترمشاوران املاک بدون مجوز رامعرفی نموده وپلمپ نمایند! درقدم اول لازم است!
  • IR ۰۶:۰۴ - ۱۴۰۰/۱۰/۲۷
    4 0
    ســاعــت ۱:۳۰ همــراه بــا یــڪــی از اقــوام بــرای خــریــد یــک بــاب آپــارتــمــان بــه بــنــگــاه مــعــامــلــات مــلــڪــی مــراجــعــه ڪــردیــم بــازدیــد صــورت گــرفــت بــلــا فــاصــلــه نــشــســت مــعــامــلــه انــجــام شــد و ســاعــت ۴ مــعــامــلــه تــمــام و هر دو طــرف از بــنــگــاه مــعــامــلــات خــارج شــدنــد.*وقــتــی نــوبــت بــه پــرداخــت حــق ڪــمــیــســیــون رســیــد یــک درصــد مــعــامــلــه بــایــد بــه عــنــوان حــق ڪــمــیــســیــون پــرداخــت مــی شــد* *امــروزه در تــهران مــعــمــولــیــ‌تــریــن مــعــامــلــات آپــارتــمــان ڪــمــتــر از ۳ الــی ۴ مــیــلــیــارد تــومــان نــیــســت یــعــنــی بــرای یــک مــعــامــلــه ســاده بــا نــوشــتــن یــک قــولــنــامــه ۳۰ تــا ۴۰ مــیــلــیــون تــومــان حــق ڪــمــیــســیــون پــرداخــت مــی شــود
  • ناشناس IR ۰۷:۲۱ - ۱۴۰۰/۱۰/۲۷
    4 1
    ;ای کاش یک نفر می گفت این مشاورین املاک الان 3 ساله از کجا خرج زندگیشون را در میارند با کدام قولنامه .اکثر انها زندگی شون تو بحران قراردارد یعنی از درد مجبوری دارند ادامه میدند
    • IR ۱۱:۰۵ - ۱۴۰۰/۱۰/۲۷
      6 0
      اگر منفعت نداشت کسب دیگری را شروع می کردند !!!
  • IR ۰۷:۲۹ - ۱۴۰۰/۱۰/۲۷
    5 0
    این بنگاهی ها خیلی پول های کلان و غیر معقولی میگیرن، واقعا درامدشون حلال بنظر نمیرسه...
  • علـی IR ۰۹:۳۵ - ۱۴۰۰/۱۰/۲۷
    5 0
    ایران فقط تهران نیست! بد نیست یه سر به شهرستان‌ها بویژه به شمال ایران بزنید. در منطقه تنکابن و رامسر چندین ساله که قانون عجیبی از سوی بنگاهداران حاکم هست بدین ترتیب که با فروشندگان به یک توافق پایه (مثلاً متری 4 - 5 یا 8 میلیون)میرسند سپس هرچه بیشتر فروختند سهم خودشان است!!! و جالبتر اینکه در مبایعه نامه هم قیمت واقعی فروش را مینویسند!. در واقع چیزی بالغ بر 10 برابر حق قانونی خود را فقط از فروشنده دریافت میکنند! و همینطور از خریدار...!! ادله جالبی دارند اینکه ما در بنگاه 5 - 6 نفریم!!!!!!!
    • IR ۱۶:۲۲ - ۱۴۰۰/۱۰/۲۷
      0 0
      این قانون متاسفانه حدود20سال است که دربرخی نقاط استان البرز(البته آن موقع غرب تهران بود)همچون کردان و چهارباغ و ولیان و کوهسار و....درحال اجرا والبته تحمیل اجحاف است!!!
  • IR ۰۹:۵۹ - ۱۴۰۰/۱۰/۲۷
    2 0
    باید قانون حریم و متراز بزارند که از یک متراز مشخصی املاکی ها نزدیک به هم نباشند واین باعث میشه که در هر محل تعداد مشخصی املاک بتوانند کار کنند و از تعداد قارچ گونه آنها کاسته بشه
  • ‌‌حسین IR ۱۰:۰۴ - ۱۴۰۰/۱۰/۲۷
    3 0
    مشاروان املاک از گرانی و تورم بیشتر مسکن سود میبرن
  • IR ۱۱:۵۱ - ۱۴۰۰/۱۰/۲۷
    0 0
    چرا همانطور که امتیاز داروخانه فقط به کسانی داده می شود که دکترای داروسازی دارند ،امتیاز بنگاههای مسکن که یک کار حقوقی است منحصر به فارغ التحصیلان حقوق نمی شود؟این راهکار اگر تمام مشکل را حل نکند لااقل بخش بزرگی از آن را سامان خواهد داد
  • امیر IR ۱۱:۵۳ - ۱۴۰۰/۱۰/۲۷
    1 0
    این به خاطر این است که هیچ نظارتی در بازار خانه و مسکن نیست و هر کسی هر کار دوست دارد می‌کند و احتکار در زمین و مسکن هیچ هزینه ای ندارد و با گروگانگیری ان توسط سرمایه داران سودهای کلان نجومی به مردم بیچاره تحمیل می‌شود و کسی هم نیست که جلویشان را بگیرد می‌گویند مصالح گران شده خو چرا قیمت زمین که هیچ ربطی به تحریم و دلار و مصالح ندارد و هیچ هزینه ای برای مالک نداشته گران میشود همه اش بهانه است
  • امیر IR ۱۲:۰۱ - ۱۴۰۰/۱۰/۲۷
    2 0
    جالبه بنگاه یک معامله جور میکنه یک برگ کاغذ مینویسه و یک درصد میگیره که چند میلیون میشه این منطقی نیست باید برای هر قولنامه بدون در نظر گرفتن قیمت یک مبلغ اجرت تعیین شود چه برای اجاره چه برای فروش و درصدی نباشد
  • علیرضا پسران بهبهانی GB ۱۶:۵۷ - ۱۴۰۰/۱۰/۲۷
    0 0
    یه مشاور الاک روبروی نمک ابرود که خودش میگوید من شش کلاس سواد دارم میگفت پارسال در عرض هفت ماه من 17 میلیارد تومان درامد داشنم
  • کامران IR ۲۰:۱۴ - ۱۴۰۰/۱۰/۲۷
    0 0
    در شهرستان محل زندگی ما در استان قزوین .گارگر میدان.سبزی فروش.گارگران بازنشسته مرغداری ها همگی حمله کردند بنگاه معاملاتی اجاره کردند شدند مشاور املاک.حتی در فارسی صحبت کردن معطلند مملکت ماست دیگه!!!!!!

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس